Clicky

Разпъването на Исус

Разпъването на Исус

 - Нарушаване на връзката
Вие сте тук: Исус Христос >> Разпъването на Исус

Разпъване: Исус се изправи пред ужасна смърт
Разпятието обикновено започвало с биене или бичуване на гърба на жертвата. Римляните са използвали камшик наричан бич, който се състоял от малки парчета кост и метал, свързани с кожени ленти. Броят на ударите на Исус не е записан, но въпреки това броят на ударите в еврейския закон е 39 (един по-малко от 40, както е записано в Тора, за да се предотврати грешка в броенето). По време на биенето, кожата се отлепва от гърба, разкривайки кървава маса от тъкан и кости. Настъпва огромна кръвозагуба, често причинявайки смърт, или най-малкото загуба на съзнание. В допълнение към бичуването, Исус беше изправен пред тежки побои и тормоз от римските войници, включително и скубане на брадата Му и пробиването на скалпа Му от корона от тръни.

След боя с камшик, жертвата често е принудена да носи напречната греда от кръста си, или т.нар. патибулум, до мястото на изпълнението. Патибулумът обикновено тежал около 45 кг. В случая с Исус, записът показва, че Той може би е носил Неговия патибулум на разстояние повече от две футболни игрища. В слабото Си и измъчено състояние не е чудно, че Исус се нуждаеше от много помощ. След като жертвата пристигне на мястото за изпълнение, патибулума се слагал на земята и принуждават жертвата да легне върху него. Клинове около 18 см дълги и 1 см в диаметър са били забивани в китките. Клиновете се забивали в района на средния нерв, което водело до ужасяващи болки от ръцете нагоре към раменете и врата. Вече разпънатият човек ще бъде изправен върху около 2.14 м стълб, наречен държач. В центъра на държача имало напречна дъска за „помощ” на жертвата. Тогава патибулума се повдигал върху държача и тялото на жертвата мъчително се поставяло до тази напречна дъска, така че краката да могат да бъдат приковани към стълба. В този момент се появявало огромно напрежение в китките, ръцете и раменете, което води до разместване на раменните и лакътните стави. Позицията на прикованото тяло държи гръдния кош на жертвата във фиксирано положение, което прави изключително трудно издишването и невъзможно да се поеме пълен дъх. След страданието от биенето, побоите и вървенето с патибулума, Исус е описан като изключително слаб и дехидратиран. Той вероятно е губел и значителни количества кръв. С течение на времето, загубата на кръв и липсата на кислород довеждало до тежки спазми, спазматични контракции и вероятна загуба на съзнание.

В крайна сметка, механизмът на смърт при разпъването е задушаване. За да диша, жертвата е принудена да се повдига на краката си, за да изпълва белите си дробове. Тъй като тялото отслабвало и болките в стъпалата и краката ставали непоносими, жертвата била принудена да заменя болката и умората с дишане. В крайна сметка, жертвата загива по този начин, ставайки напълно изтощена или изпада в безсъзнание и така вече не може да повдига тялото и да издува дробовете си. В следствие на плиткото дишане, белите дробове на жертвата започвали да колабират в области, най-вероятно причинявайки хипоксия. Поради загубата на кръв при биенето, жертвата вероятно формирала дихателни ацидоза, което води до повишен натиск върху сърцето, което пък бие по-бързо, за да компенсира. В белите дробове се натрупва течност. Под стреса на хипоксия и ацидоза, сърцето в крайна сметка спира. Съществуват няколко различни теории за действителната причина за смъртта на Исус. Едната теория е, че е имало пълнене на перикарда с течност, което наложило фатално напрежение върху способността на сърцето Му да изпомпва кръв. Друга теория гласи, че Исус е умрял от сърдечна руптура. Друга теория е, че смъртта на Исус е била „многофакторна и свързана преди всичко с хиповолемичен шок, изтощително задушаване и може би остра сърдечна недостатъчност.” Независимо от истинската медицинска причина за крайната смърт, историческия запис е много ясен – Исус претърпя многобройни часове на ужасни и продължителни изтезания на кръста на Голгота.


Разпъване: Исус страда за теб и за мен
Записите за разпъването на Исус Христос са изцяло в съгласие с обичаите и практиките на римляните в този период. Доказателствата за ужасната и мъчителна смърт на Христос е безспорна за законовите учени днес. Единственият спор е естеството и характера на „престъпника” Исус Христос. Вижте записите сами – дори и при цялата болка, Исус мислеше по-скоро за другите, а не за Себе Си. Първите Му думи от кръста бяха: „Отче, прости им, защото те не знаят какво правят” (Лука 23:34). Той мислеше за майка си, която стоеше под кръста плачейки и помоли своя любим ученик Йоан да се грижи за нея. От двете страни на Исус бяха двама крадци, разпънати по същото време. Когато единият от тях прие Исус като Господ, Исус сподели с него, „Днес ще бъдеш с Мен в рая” (Лука 23:43). Накрая Исус изрази пълното Си отдаване на волята на Бог, казвайки: „Свърши се” (Йоан 19:30). „Отче, в Твоите ръце предавам духа Си” (Лука 23:46). Изследвайте историческия запис, след което прегледайте сърцето си. Исус предаде Себе Си доброволно за теб и мен. Исус претърпя ужасна смърт за теб и мен. Исус ни обича толкова много, че съзнателно умря в абсолютен срам и болка за нашите грехове. Всъщност, Библията ни учи, че Той, който беше без грях, беше буквално „направен грях” за нас. Бог, в човешка форма, остави Себе Си да бъде грях, за да ни спаси. На кръста, Той понесе целия грях на света поради Неговата любов. динственият начин да завършите Неговата история на любов е да Го обичате в замяна.

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Кой е Исус?

Второто идване на Христос
Разпъването на Исус Христос
Възкресението
разпъване
Възкресението на Исус
Притчите на Исус
Исус се молеше
Възкресението на Христос
Възкресението на Исус
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Разпъването на Исус to My Google!
Add Разпъването на Исус to My Yahoo!
XML Feed: Разпъването на Исус
Исус Христос Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Всички права запазени.