Clicky

Евангелие на св. Тома

Евангелие на св. Тома

 
Вие сте тук: Исус Христос >> Евангелие на св. Тома

Евангелие на св. Тома – какво представлява?
„Евангелието на Св. Тома” е колекция от поучения, които някои приписват на Исус от Назарет. Части от гръцките версии на текста бяха открити в Оксиринкус, Египет в края на 1800-те. Пълната версия на коптски (египетски език, произлизащ от гръцката азбука) е била намерена в Наг-Хаммади, Египет през 1945. Пълният текст е датиран около 340 сл.Хр., а някои от гръцките фрагменти са още от 140 сл.Хр.


Евангелие на св. Тома – Кой го е написал?
Учените не са сигурни кой е написал Евангелието на Св. Тома. Първите редове на текста се говори за „Дидимус Юда Тома” като автор. „Дидимус” е гръцка дума за близнак, а думата „тома” е на арамейски за близнак. Изглежда името на автора е Юда и псевдонима му е „близнак” (посочени на двата езика). В каноничните евангелия на Библията се споменава един човек на име Тома, който Йоан нарича „Тома близнак”. Има и няколко души на име Юда, споменати в Новия завет, различни от добре познатия Юда Искариотски. Не се споменава Юда в Новия завет, който също така да е наречен Тома, „близнак”.


Евангелие на св. Тома – какво казва то?
Евангелието на Св. Тома заявява, че Царството Божие съществува на земята днес, ако хората просто отворят очите си. Има „божествена светлина” във всички нас, която ни позволява да видим Царството Божие в окръжаващата ни физическа среда. Образът на Бог в началото на създаването (Битие 1) все още съществува и днес. Можем да приемем, че все още Изображението стои, което е различно от образа на паднал човек (Адам) в Битие 2. Евангелието на Св Тома разкрива, че човечеството може и трябва да възстанови своята идентичност с образа на Бога сега и да види Царството Божие на земята сега. Този текст третира първите две глави на Битие по един нетрадиционен начин. То смята, че става въпрос за две отделни творения на човечеството – първото беше перфектно, а второто е погрешно. Вместо да изчакаме за бъдещо време Царството да дойде, авторът на тази книга апелира към хората да се върнат в перфектните условия на Царството от Битие 1 сега.


Евангелие на св Тома – защо то не е в Библията?
Евангелието на Св. Тома се счита за „гностическо” в основата си от гледна точка на много основоположници християни и това вероятно е причината, поради която книгата е отстранена от оригиналния канон на Библията (ако текстът изобщо е бил известен на ранните християнски последователи). Като цяло, гностиците приемат, че спасението на душата идва от почти интуитивно познание на тайните на Вселената и на тайни формули, показателни за това знание. Тъй като християните смятат Библията като свръхестествено вдъхновена колекция от Божието слово към хората, която е напълно единна в мисъл и доктрина, няма такова нещо като „загубена книга” на Библията със специални тайни за мъдрите. Дори и от не- свръхестествена гледна точка, ако Библията, която четем през последните 2000 години, отразява убежденията на оригиналното християнство, тогава всички текстове, които първоначално са били отхвърлени, отстранени или „изгубени”, не са книги на християнската Библия, по дефиниция. Църква, която добавя Евангелието на Св. Тома към писанията ще излезе извън простите линии на основното християнство, а и ние не знаем нито една установена деноминация, която да има някакво намерение да го прави ... или трябва да го прави.

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Кой е Исус?

Исус е Бог
Случаят Христос
Възкресението на Исус
Удивителни чудеса
Евангелие от Марк
Евангелие на Лука
Евангелие на Матей
Евангелие на св. Тома
Евангелие на Йоан
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Евангелие на св. Тома to My Google!
Add Евангелие на св. Тома to My Yahoo!
XML Feed: Евангелие на св. Тома
Исус Христос Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Всички права запазени.