Clicky

Evanghelia dupa Toma

Evanghelia dupa Toma

 - Cartea pierduta a Bibliei
Esti aici: Isus Cristos >> Evanghelia dupa Toma

Evanghelia dupa Toma – Ce este ea?
“Evanghelia dupa Toma” este o colectie de invataturi pe care unii le atribuie lui Isus din Nazaret. Portiuni din versiunea greaca a acestui text au fost gasite in Oxyrhynchus, Egipt la sfarsitul anilor 1800. Versiunea completa in coptica (limba egipteana derivata din alfabetul grecesc) a fost gasita in Nag Hammadi, Egipt in anul 1945. Textul complet a fost datat in jurul anului 340 d.Cr, in timp ce unele fragmente in limba greaca au fost datate inca din anul 140 d.Cr.


Evanghelia dupa Toma – Cine a scris-o?
Oamenii de stiinta nu sunt siguri cine a scris Evanghelia dupa Toma. Primele randuri din textul Evangheliei fac referire la “Iuda-Toma didymos” ca autor. Cuvantul “didymos” este grecesc si inseamna geaman, iar “thomas” este cuvantul aramaic pentru geaman. Reiese ca numele autorului este Iuda, iar porecla lui era “geaman” (scris in doua limbi). Evangheliile canonice ale Bibliei mentioneaza un om pe nume Toma, pe care Ioan il numea “Toma didymos”. De asemenea, sunt mai multi oameni cu numele Iuda mentionati in Noul Testament, altii decat binecunoscutul Iuda Iscarioteanul. Insa, nu exista nici o referire in Noul Testament la un Iuda care sa fie poreclit Toma, “geamanul”.


Evanghelia dupa Toma: Ce spune ea?
Evanghelia dupa Toma afirma ca Imparatia lui Dumnezeu exista astazi pe pamant daca oamenii pur si simplu isi deschid ochii. In fiecare din noi este “lumina divina”, care ne permite sa vedem Imparatia lui Dumnezeu in imprejurimile noastre fizice. Chipul lui Dumnezeu de la inceputul creatiei (Geneza 1) continua sa fie si astazi. Noi inca putem adopta acest dhip, care este diferit de chipul omului cazut (Adam) din Geneza 2. Evanghelia dupa Toma spune ca omenirea poate si trebuie acum sa-si refaca identitatea dupa chipul lui Dumnezeu si sa vada acum Imparatia lui Dumnezeu pe pamant. Acest text trateaza primele doua capitole din Geneza intr-o maniera netraditionala. Ea sustine ca au fost doua feluri de creatii umane – prima era perfecta, iar a doua era imperfecta. In loc sa astepte venirea Imparatiei la sfarsitul vremurilor, in viitor, scriitorul cartii ii indeamna pe oameni sa se intoarca acum la conditiile perfecte ale Imparatiei din Geneza 1.


Evanghelia dupa Toma – De ce nu este inclusa in Biblie?
Evanghelia dupa Toma este considerata "gnostica" in origine si perspectiva de catre multi crestini fundamentali si proabil acesta este motivul pentru care cartea nu a fost inclusa in canonul Bibliei (daca textul a fost cunoscut cat de cat de primii crestini). In general, gnosticii sustin ca mantuirea sufletului vine prin cunoasterea cvasi-intuititva a misterelor despre univers si formulele secrete caracteristice acestei cunoasteri. Din moment ce crestinii privesc Biblia ca o colectie de cuvinte ale lui Dumnezeu pentru oameni, inspirate supranatural, care sunt intregite perfect in gandire si doctrina, atunci nu exista nici o astfel de "carte pierduta" a Bibliei cu taine speciale pentru cei intelepti. Chiar si din perspectiva nesupranaturala, daca Biblia pe care am citit-o 2000 de ani reflecta credinta crestinismului original, atunci orice texte care au fost respinse, aruncate sau "pierdute" nu sunt carti ale Bibliei crestine prin definitie. O biserica care adauga Evanghelia dupa Toma la invatatura ei, se va indeparta de directiile simple ale crestinismului fundamental, iar noi nu cunoastem nici o denominatie care sa faca acest lucru... nici daca au de gand sa faca.

Afla Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Minunile lui Isus
Isus este Dumnezeu
Pledoarie pentru Cristos
Evanghelia dupa Toma
Evanghelia dupa Marcu
Evanghelia după Matei
Evanghelia după Luca
Invierea lui Isus
Evanghelia dupa Ioan
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Evanghelia dupa Toma to My Google!
Add Evanghelia dupa Toma to My Yahoo!
XML Feed: Evanghelia dupa Toma
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.