Clicky

Invierea lui Isus

Invierea lui Isus

 - Relatarile martorilor oculari
Esti aici: Isus Cristos >> Invierea lui Isus

Invierea lui Isus: De ce este ea importanta?
Invierea lui Isus este fundamentul credintei crestine. In Epistola lui Pavel catre Corinteni, el declara:

“Si daca n-a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra. Ba inca noi suntem descoperiti si ca martori mincinosi ai lui Dumnezeu; fiindca am marturisit despre Dumnezeu ca El a inviat pe Hristos, cand nu L-a inviat, daca este adevarat ca mortii nu inviaza” (I Corinteni 15:14-15)

“Si daca n-a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica, voi sunteti inca in pacatele voastre” (I Corinteni 15:17)

Dupa cum s-a dovedit, nici un om de stiinta si nici o religie de astazi nu neaga faptul ca Isus era o figura istorica care a umblat pe pamant aproximativ 2000 de ani in urma, a fost un mare invatator si facator de minuni si ca a murit pe cruce pentru acuza de blasfemie. Prin urmare, singura disputa legitima este daca Isus era Fiul lui Dumnezeu care a inviat din morti dupa rastignire.


Invierea lui Isus: Marturiile martorilor oculari
Invierea lui Isus este contestata astazi pe baza unor argumente probatorii. In consecinta, pentru a fi cinstiti, evidentele ar trebui evaluate in acelasi fel in care este evaluat orice eveniment istoric. Pe baza normelor standard de testare a adevarului, marturia cosecventa a martorilor oculari credibili va fi considerata cea mai puternica dovada valida pentru o parte litiganta. In consecinta, daca gasim o astfel de marturie prezenta in relatarile credibile ale povestirii istorice a invierii lui Cristos, vom satisface contestarea majora probatorie sub normele traditionale. De fapt, noi avem numeroase marturii ale martorilor oculari cu privire la invierea lui Isus. In 1 Corinteni 15:3-6, Pavel afirma urmatoarele:

“V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; ca a fost ingropat si a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si ca S-a aratat lui Chifa, apoi celor doisprezece. Dupa aceea S-a aratat la peste cinci sute de frati deodata, dintre care cei mai multi sunt inca in viata, iar unii au adormit”

Studiile manuscriselor indica faptul ca acesta a fost un unul dintre primele crezuri ale credintei crestine, scris cativa ani mai tarziu dupa moartea lui Isus Cristos. Prin urmare, este impresionant faptul ca apostul Pavel isi incheie pasajul cu cuvintele “dintre care cei mai multi sunt inca in viata”. Cu alte cuvinte, Pavel isi invita cititorii sa verifice faptele. Cu siguranta, el ar fi exclus o astfel de afirmatie daca incerca sa ascunda ceva cum ar fi conspiratia, farsa, mitul sau legenda.


Invierea lui Isus: Mai multe relatari ale martorilor oculari
Invierea lui Isus este de asemenea afirmata in numeroase alte relatari, inclusiv aratarea lui Isus Mariei Magdalena (Ioan 20:10-18), altor femei (Matei 28:8-10), lui Cleopa si insotitorului sau (Luca 24:13-32), celor unsprezece ucenici si altora (Luca 24:33-49), celor zece apostoli si altora (in afara de Toma) (Ioan 20:19-23), apostolilor (inclusiv lui Toma) (Ioan 20:26-30), celor sapte apostoli (Ioan 21:1-14), ucenicilor (Matei 28:16-20) si apostolilor pe Muntele Maslinilor (Luca 24:50-52 si Faptele Apostolilor 1:4-9). Ultimul test al credibilitatii acestor marturii oculare este faptul ca multi din ei au suferit martirajul pentru marturiile lor. Este spectaculos! Acesti martori stiau adevarul. Ce ar fi castigat ei daca mureau pentru o minciuna? Evindentele vorbesc de la sine; ei nu erau doar oameni religiosi si credinciosi care au murit pentru credinta lor, ci urmasi ai lui Isus Cristos care au murit pentru un eveniment istoric – Invierea – prin care a dovedit ca El este Fiul lui Dumnezeu.

Afla Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Rastignirea lui Isus Cristos
Invierea lui Isus
Răstignirea lui Isus
Invierea lui Cristos
Pildele lui Isus
Rugaciunea lui Isus
Minunile lui Isus
Invierea
Isus Cristos
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Invierea lui Isus to My Google!
Add Invierea lui Isus to My Yahoo!
XML Feed: Invierea lui Isus
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.