Clicky

Pildele lui Isus

Pildele lui Isus

 - Ilustratii vii
Esti aici: Isus Cristos >> Pildele lui Isus

Pildele lui Isus-- Ce sunt pildele?
Cele 66 de carti ale Bibliei contin o varietate de stiluri si procedee literare, incluzand si pildele lui Isus. Intr-adevar, Biblia contine cateva din cele mai vii ilustratii care, chiar separate de orice aplicatie spirituala, trezesc o multime de emotii. Pilda este unul din instrumentele literare folosite in Vechiul si Noul Testament. Insusi Isus a utilizat aceasta metoda in repetate randuri.

In general vorbind, pilda este o povestire fictiva, cu toate ca de obicei este realista. Scopul principal al pildelor biblice a fost sa exprime un adevar spiritual superior.

Derivat de la cuvantul "parabola", cuvantul "plida" reprezinta o comparatie intre doua obiecte. Astfel, o pilda poate contine un cuvant principal care este folosit pentru a reflecta un alt concept unic sau obiect. Matei 13:33 este un exemplu: “El le-a spus inca o pilda: 'Imparatia cerurilor se aseamana cu un aluat, pe care l-a luat o femeie si l-a pus intr-o cantitate mare de faina de grau, pana s-a dospit toata plamadeala.'”. Aici, imparatia cerurilor este aseamanata cu un lucru - "aluat". Uneori adevarul este exprimat de intreaga poveste, de exemplu Pilda fiului risipitor (Luca 15:11-32).

Deoarece pildele se aseamana cu intamplari probabile, unii savanti ai Bibliei cred ca intamplarea chiar s-a petrecut. Pilda bogatului nemilostiv si a lui Lazar, ce se gaseste in Luca 16:19-31 este un astfel de exemplu. Unii afirma ca aceasta pilda cuprinde oameni si evenimente reale; altii cred ca a fost o lectie fictiva care avea ca tinta inimile impietrite ale oamenilor din timpul lui Isus.

In contrast cu alegoriile, pildele contin mai degraba un singur punct de comparatie decat multiple comparatii, pentru a exprima un adevar sau o lectie.


Pildele lui Isus-- De ce a vorbit Isus in pilde?
In Biblie sunt foarte multe pilde. Isus Cristos Insusi a folosit cel mai mult acest procedeu literar. Ne putem imagina multimea ocaziilor: Isus - extragand probleme din viata reala – domeniul agriculuturii, justitiei, pilde despre lacomie sau dragoste – reusind astfel sa captiveze intreaga atentie a multimilor. In ciuda simplitatii lor, povestirile Lui contineau adevaruri spirituale eterne.

Isus a folosit pildele pentru a ascunde aceste adevaruri de ascultatorii temporari care erau interesati mai mult de distractie decat de mantuire. Doar cei treji spiritual au inteles adevarul din spatele povestirii; de aceea, cei mai multi dintre ascultatori nu pricepeau mesajul lui Isus. Apostolii au venit la El si l-au intrebat "De ce vorbesti oamenilor in pilde?" (Matei 13:10), Isus a raspuns, "...pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat. Caci inima acestui popor s-a impietrit; au ajuns tari de urechi, si-au inchis ochii, ca nu cumva sa vada cu ochii, sa auda cu urechile, sa inteleaga cu inima, sa se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec" (Matei 13:11,15). Pentru cei care s-au opus Lui, spre exemplu liderii religiosi din acele vremuri, Isus a ascuns de inimile lor nereceptive adevarul in pilde, "pentru ca n-a gasit credinta la cei ce l-au auzit" (Evrei 4:2a).

Oamenii care resping cuvantul lui Dumnezeu sunt in pericolul de a fi respinsi ei insisi. Isus a ascuns adevarurile spirituale in pilde simbolice, pentru a nu ajunge la ascultatorii nereceptivi nedemni de "margaritare" (Matei 7:6).


Pildele lui Isus--Cum le intelegem?
Pildele Biblice corespund procedeelor artistice si ilustrative, care ar fi fost folosite in orice piesa literara bine realizata. De asemenea insa, ele trebuie intelese ca unelte angajate de Dumnezeu Duhul Sfant pentru a inspira cuvantul Sau scris si a releva adevarurile Lui. Haideti sa vedem un exemplu de o pilda biblica. Care poveste este mai succinta si plina de viata, decat cea referitoare la mielusea, pilda spusa de Natan regelui David?

"Domnul a trimis pe Natan la David. Si Natan a venit la el si i-a zis: "Intr-o cetate erau doi oameni, unul bogat si altul sarac. Bogatul avea foarte multe oi si foarte multi boi. Saracul n-avea nimic decat o mielusea, pe care o cumparase; o hranea, si o crestea la el impreuna cu copiii lui; ea manca din aceeasi bucata de paine cu el, bea din acelasi pahar cu el, dormea la sanul lui, si o privea ca pe fata lui. A venit un calator la omul acela bogat. Si bogatul nu s-a indurat sa se atinga de oile sau de boii lui, ca sa pregatească un pranz calatorului care venise la el; ci a luat oaia saracului, si a gatit-o pentru omul care venise la el." (2 Samuel 12:1-4).

Chiar daca David a comis pacate grave, Dumnezeu a folosit pilde pentru a atinge inima lui. La prima auzire a pildei, David s-a condamnat pe sine, spunand ca un astfel de om ar trebui sa moara. Natan a exclamat imediat: "tu esti acel om". Cum a fost David adus sub judecata? David a fost facut sa vada nebunia cailor lui prin ilustrarea clara a pildei insuflata de Duhul Sfant lui Natan. Cuvantul lui Dumnezeu, oricat de simplu ar fi revelat, poate atinge o inima care crede.

Descopera mai multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Invierea lui Cristos
Minunile lui Isus
Rugaciunea lui Isus
Invierea lui Isus
Isus Cristos
Rastignirea lui Isus Cristos
Minunile lui Isus
Pildele lui Isus
Invierea lui Isus
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Pildele lui Isus to My Google!
Add Pildele lui Isus to My Yahoo!
XML Feed: Pildele lui Isus
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.