Clicky

Rastignirea lui Isus

Rastignirea lui Isus

 - Relatie destramata
Esti aici: Isus Cristos >> Rastignirea lui Isus

Rastignirea: Isus S-a confruntat cu o moarte oribila
Rastignirea, incepea de obicei cu bataia sau biciuirea spatelui victimei. Romanii foloseau un bici numit flagrum, care consta din bucati mici de os si metal legate de curelele de piele impletite. Numarul loviturilor aplicat lui Isus nu este mentionat. Oricum, numarul loviturilor, potrivit legilor evreiesti era de 39 (patruzeci fara una - dupa cum scrie in Tora, pentru a preveni o greseala de numarare). In timpul biciurii, pielea de la spate era sfasiata si arata ca o masa insangerata de tesuturi si oase. Victima pierdea extrem de mult sange, ceea ce si cauza de multe ori moartea sau lesinul acesteia. Pe langa biciure, Isus a suferit bataie si tortura severa din partea soldatilor romani, inclusiv smulgerea barbii si strapungerea capului cu o coroana de spini.

Dupa biciuire, de multe ori victima era obligata sa-si duca crucea sau “patibulum” (latura transversala a crucii) la locul de rastignire. Barna transversala (patibulum-ul) putea cantari si pana la 45 de kg. In cazul lui Isus, scrierile arata ca El trebuia sa poarte barna transversala mai mult decat distanta a doua terenuri de fotbal. In starea slabita si chinuitoare in care se afla, nu este de mirare ca Scriptura ne spune ca Isus avea nevoie de ajutor. Odata ce victima ajungea la locul de executie, patibulum-ul era asezat pe pamant, iar victima fortata sa se culce pe ea. Cuiele de aproximativ 18 cm lungime si 9,5 mm in diametru erau batute prin incheietura mainilor. Cuiele loveau zona nervului median, cauzand socuri de durere de la brate, pana la umeri si gat. La locul de rastignire era deja pregatit un stalp inalt de aprox. 2 metri, numit “stipes”. In centrul stalpului era o un suport necioplit care sa “sustina” victima. Apoi, “patibulum-ul” era urcat pe stalp, iar trupul victimei era pus in mod brutal pe suport pentru a lega cu cuie picioarele de stalp. In acest moment, erau intinse incheieturile mainilor, bratele si umerii, care provoca dislocarea ambilor umeri si a coatelor. Asezarea trupului pironit tinea coastele victimei intr-o pozitie fixa, ceea ce facea respiratia extrem de dificila, fiind imposibil sa inspiri complet. Dupa ce a fost biciuit, batut si a mers cu latura transversala a crucii in spate, Isus este prezentat extrem de slabit si dezhidratat. Probabil a pierdut o cantitate mare de sange. Cu timpul pierderea sangelui si lipsa de oxigen vor provoca carcei groaznici, contractii spasmodice si cel mai probabil - lesinul.

In cele din urma, mecanismul mortii prin crucificare era asfixierea. Pentru a respira, victima era fortata sa se impinga in sus cu picioarele pentru a permite plamanilor sa inspire. Deoarece trupul slabea si durerea in picioare devenea insportabila, victima era obligata sa renunte la a respira, biruita de epuizare. In final, victima urma astfel sa moara, fiind istovita ori lesinata astfel incat nu se mai putea ridica sa respire. Datorita respiratiei insuficiente, plamanii victimei incepeau sa se distruga in unele locuri, provocand hipoxia. Datorita pierderii sangelui la biciuire, omul poate intra in asa numita acidoza respiratorie, care duce la o incordare crescuta a inimii care bate mai repede pentru a compensa respiratia. In plamani se formeaza un lichid. Sub presiunea hipoxiei si acidozei, inima omului in cele din urma cedeaza. Exista cateva teorii diferite despre cauza finala a mortii lui Isus. Una din ele sustine ca a avut retinere de lichid in membrana ce inconjoara inima, care a pus presiune fatala pe capacitatea inimii de a pompa sange. Conform unei alte teorii, Isus a murit de ruptura cardiaca. O a treia teorie afirma ca moartea lui Isus se datoreaza “mai multor factori si a constat in principal in soc hipovelmic, asfixiere si probabil stop cardiac acut”. Indiferent de cauza medicala ultima a mortii, marturia istorica este foarte clara – Isus a suferit ore in sir o tortura oribila pe cruce, la Calvar.


Rastignirea: Isus a suferit pentru mine si tine
Relatarile istorice despre Isus Cristos sunt in deplin acord cu obiceiurile si practicile romanilor din perioada aceea. Dovada mortii oribile si pline de suferinta a lui Isus nu este pusa la indoiala de oamenii de stiinta recunoscuti, din zilele de astazi. Singura disputa este in jurul naturii si caracterului “criminalului” Isus Cristos. Priveste singur la aceasta istorie – in ciuda intregii dureri, Isus Se gandea la altii in loc sa Se gandeasca la El. Primele Lui cuvinte de pe cruce au fost: “Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac!” (Luca 23:34). El Se gandea la mama Lui, care statea langa cruce si plangea, si de aceea i-a spus ucenicului pe care il iubea, sa aiba grija de ea. De cealalta parte a lui Isus, erau rastigniti in acelasi timp doi talhari. Cand unul L-a acceptat pe Isus ca Domn, Isus i-a spus: “Adevarat iti spun ca astazi vei fi cu Mine in rai” (Luca 23:43). In final, Isus a exprimat supunerea Sa totala voii lui Dumnezeu prin cuvintele “S-a ispravit” (Ioan 19:30). “Tata, in mainile Tale Imi incredintez duhul” (Luca 23:46). Studiaza textul istoric si apoi cerceteaza-ti inima. Isus S-a dat pe Sine de buna voie, pentru tine si pentru mine. El a suferit o moarte oribila pentru tine si pentru mine. Isus ne-a iubit atat de mult incat a murit de buna voie in rusine si in chinuri cumplite. De fapt, Biblia ne invata ca El era fara pacat si literalmente “S-a facut pacat” pentru noi. Dumnezeu in trup uman, S-a lasat sa fie facut pacat pentru a ne mantui. Pe cruce El a purtat pacatele intregii lumi datorita dragostei Sale. Singura modalitate de a termina aceasta istorie a dragostei este sa-I raspundem cu dragoste.

Invata Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?




Urmareste-ne:




English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Minunile lui Isus
Invierea lui Cristos
Rugaciunea lui Isus
Rastignirea lui Isus
Minunile lui Isus
Invierea
Istoria naşterii lui Isus
Invierea lui Isus
Răstignirea lui Isus
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Rastignirea lui Isus to My Google!
Add Rastignirea lui Isus to My Yahoo!
XML Feed: Rastignirea lui Isus
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.