Clicky

Евангелие от Юда

Евангелие от Юда

 - Истинно или не?
Вие сте тук: Исус Христос >> Евангелие от Юда

Евангелие от Юда – какво представлява?
Евангелието на Юда е било открито през 1970-те години в египетска пещера. До неотдавна, никои институции не желаеха да платят прекомерната такса, за да получат ръкописа, поради съмнителния му произход. Фондация в Швейцария накрая закупи сборника, за да изяви съдържанието му.

През 2006 г. National Geographic обяви, че ръкописът е бил потвърден от карбоновото датиране, изучен и преведен от библейски учени. Въпреки това, повече от една-трета от Евангелието на Юда липсва или е неясна.

Този ръкопис, притежаван от National Geographic, вероятно датира от 5-ти век сл. Хр..


Евангелие от Юда – кой го е написал и какво говори то?
Не е известно кой е написал Евангелието на Юда. Най-голямата ни следа идва от Ириней (християнин от втори век), който цитира Евангелието на Юда като изнамерена история на еретици и бунтовници. Около 180 г. сл. Хр. Ириней пише:

    „Те заявиха, че Юда Предателят познава Истината както никой друг и чрез него се осъществява тайнството на предателството, в следствие на която всичко на земята и на небето става объркано. Те създадоха тази история, основана върху тези основи и я нарекоха Евангелие на Юда. Те произвеждат фиктивен историята на този вид, който те стил на Евангелието на Юда. "(Срещу ересите I.31.1; Робъртс-Доналдсън превод.)
Евангелието на Юда е гностическо Евангелие и е в съответствие с гледните точки на гностицизма. Гностиците вярвали, че пътя към спасението е чрез тайни знания, дадени от Исус към близкия Му кръг. Най-големият спор в този текст се върти около теорията, че Исус е искал Юда да го предаде, за да се изпълни Неговия план. Това противоречи на Новия завет, която представя Юда като предател.

Евангелието на Юда, започва с думите: „тайното писание на откровението, което Исус изрече в разговор с Юда Искариотски, по време на седмицата три дни преди празнуването на Пасха.” По-късно текста говори, че Исус казва на Юда „ти ще надминеш всички тях. Защото ти ще пожертваш човека, в който съм облечен.” (Евангелието на Юда, публикувано от Националното географско дружество, 2006.)

Това е в противоречие с новозаветните писания. Ако това беше Исусовия план за Юда да Го предаде, защо Исус нарича Юда „сина на погибелта” в Йоан 17:12? Исус също така заявява, че би било добре, ако Юда никога не се е раждал: „Човешкият Син отива, както е писано за Него; но горко на този човек, чрез когото Човешкият Син се предава! Добре би било за този човек, ако не бе се родил.”

В Библията се казва, че Юда се самоубива, когато вижда, че Исус е осъден. Защо Юда би направил това, ако е следвал указанията на Исус? Матей 27:5 казва: „И като хвърли сребърниците в храма, излезе и отиде и се обеси.”


Евангелие от Юда – защо не е точно?
Евангелието на Юда се смята за „гностично” по произход. Като цяло гностиците твърдят, че спасението на душата идва от квази-интуитивно познание на тайните на вселената и на тайни формули, показващи това знание. Евангелието на Юда е просто еретически документ като Евангелието на Мария, Евангелие на Тома и Евангелието на Филип.

Ние сега имаме над 25000 древни текстове и фрагменти, потвърждаващи истинните библейски писания. Може би има причина да намерим само едно копие от Евангелието на Юда, лежащо в древна купчина боклук в задната част на уединена пещера. Точно както Юда предаде Исус Христос, това евангелие предава истината за Бога.

Библията вярна ли е?


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Кой е Исус?

Възкресението на Исус
Исус Бог ли е?
Историческият Исус
Евангелие на Лука
Кой е Исус Христос?
Случаят Христос
Исус е Бог
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Евангелие от Юда to My Google!
Add Евангелие от Юда to My Yahoo!
XML Feed: Евангелие от Юда
Исус Христос Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Всички права запазени.