Clicky

Evanghelia dupa Ioan

Evanghelia dupa Ioan

 - Dragostea lui Isus
Esti aici: Isus Cristos >> Evanghelia dupa Ioan

Evanghelia dupa Ioan: Istoria Biblica
Evanghelia dupa Ioan este una din cele patru Evanghelii din Biblie si este a patra in ordinea cronologica prezentata in Noul Testament. Evanghelia dupa Ioan prezinta o perspectiva unica asupra vietii lui Isus Cristos. Ea se deosebeste de celelalte trei Evanghelii - Matei, Marcu si Luca (cunoscute si ca Evanghelii sinoptice) prin faptul ca se concentreaza mai mult pe teme spirituale decat pe evenimente istorice. Autorul acestei Evanghelii este ucenicul Ioan, unul din cei doisprezece ucenici care L-au urmat pe Isus Cristos in timpul lucrarii Sale pamantesti. Autorul se identifica pe sine in ultimul capitolul din Evanghelie: “Ucenicul acesta este cel ce adevereste aceste lucruri, si care le-a scris. Si stim ca marturia lui este adevarata” (Ioan 21:24). Ioan era cunoscut si ca “ucenicul pe care il iubea Isus” (vezi Ioan 13:23; 19:26 si 21:7). Probabil lucrul acesta explica caracterul unic al scrierii lui Ioan despre viata lui Isus. Cartea este plina de relatari ale martorului ocular (Ioan) despre experientele traite cu Isus Cristos, experiente ce au avut loc in timpul celor 33 de ani de viata ai lui Isus Cristos pe pamant. Oamenii de stiinta accepta in general faptul ca Evanghelia dupa Ioan a fost scrisa intre anii 50 si 85 d.Cr.


Evanghelia dupa Ioan: Rezumatul si Structura
Evanghelia dupa Ioan este organizata in 21 de capitole. Cartea incepe cu adevarul de baza despre Dumnezeu, intr-un stil poetic de prezentare. “La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu” (Ioan 1:1-2). Relatarile despre viata lui Isus incep in capitolul intai, impreuna cu profetia confirmatoare si identificarea lui Isus cu “Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii” de catre Ioan Botezatorul (Ioan 1:29). De asemenea, tot in primul capitol, Isus ii cheama pe primii Sai ucenici sa-L urmeze.

In al doilea capitol din Evanghelia dupa Ioan, Isus face prima Lui minune, prin schimbarea apei in vin. In Ioan 2:19, El Isi prezice invierea dupa trei zile. Capitolul trei contine doua din cele mai populare versete in intreaga Biblie. Ioan 3:16 si 17, care rezuma semnificatia si planul lui Isus Cristos in lume: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”

Restul cartii contine invataturi si instructiuni importante date de Isus Cristos, despre cum sa traiesti dupa voia lui Dumnezeu si ce fel de prioritati sunt cu adevarat importante in viata. Isus a folosit multe pilde pentru a-i invata pe oameni in mod eficient. De exemplu, in capitolul 15, Isus explica importanta relatiei cu El si diferenta reala pe care aceasta o poate aduce in viata noastra. El Se descrie pe Sine ca vita, iar pe ucenicii Lui ii numeste mladite care cresc din vita. Pe Dumnezeu Il descrie ca vierul care curata mladitele pentru a imbunatati recolta. Sunt multe alte ilustratii ale lui Isus spuse prin pilde in Evanghelia dupa Ioan.


Evanghelia dupa Ioan: Care este importanta?
Evanghelia dupa Ioan prezinta multe invataturi importante pentru viata de pe pamant si rezolvarea destinului nostru vesnic dupa moarte. Mai intai, cartea stabileste in mod clar ca Isus Cristos este Mesia evreiesc care a fost profetit in Vechiul Testament. In al doilea rand, Evanghelia demonstreaza planul lui Isus Cristos si motivul pentru care a fost trimis pe pamant de Dumnezeu. Mai mult, Evanghelia dupa Ioan se distinge de celelalte Evanghelii prin concentrarea mai putin pe evenimente si mai mult pe teme spirituale. In ultimul rand, in Evanghelia dupa Ioan gasim un mesaj clar care ne ajuta sa intelegem adevarul despre Dumnezeu, adevarul despre vesnicie si adevarul despre alegerea de a-L accepta pe Isus Cristos ca Mantuitor personal. Cu siguranta, un rezumat al acestei Evanghelii ne poate oferi doar cateva idei centrale despre text si nicidecum nu-l poate inlocui. Te incurajam din toata inima sa citesti Evanghelia dupa Ioan si sa inveti mai multe despre Isus Cristos si planul Lui pentru viata ta.

Invata Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Evanghelia dupa Marcu
Evanghelia după Luca
Pledoarie pentru Cristos
Minunile lui Isus
Evanghelia dupa Toma
Invierea lui Isus
Isus este Dumnezeu
Evanghelia după Matei
Evanghelia dupa Ioan
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Evanghelia dupa Ioan to My Google!
Add Evanghelia dupa Ioan to My Yahoo!
XML Feed: Evanghelia dupa Ioan
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.