Clicky

Evanghelia după Matei

Evanghelia după Matei

 - Vestea buna pentru toţi
Esti aici: Isus Cristos >> Evanghelia după Matei

Evanghelia după Matei:istoria biblica
Evanghelia după Matei este unul dintre cele patru evanghelii în Sfînta Biblia şi prima carte în ordinea cronologica prezentată în Noul Testament din Biblie. Matei era unul dintre cei 12 apostoli care au fost cu rastignit în tot timpul lucrării lui pe pamănt. Consensul între intelectuali este ca aceasta carte in Biblie era scrisa între anul 50 si 70 după Hristos. Matei era un evreu colector de taxe care a lăsat profesiunea lui sa-l urmeze pe Domnul. Matei Ne dă multe marturii personale despre multe minuni care Isus a făcut înainte de a fi rastignit pe crucele roman. Scopul acestei carti este de a dovedi cititorilor că Isus este cu adevarat Mesia prorocit în Vechiul Testament din Biblie. Este o carte scrisă într-un mod mai artistic şi se dovedeste a fi compatibile cu celelalte trei evanghelii in Biblie; Marcu,Luca şi Ioan privind evenimentele istorice in timpul vieţii lui Iisus pe pamint.Cu 28 de capitole este cea mai lungă din toate patru Evanghelii.


Evanghelia după Matei:descriere şi structura
Aceasta Evanghelie din Matei este împarţita în opt secţiuni care descriu diferite părţi vieţii lui Isus. Totul începe cu genealogia lui Isus care stabileşte si dovedeşte că el era descendent a regelui David. Acest fapt este important pentru că nu este compatibila cu descrierea Vechiului Testament despre Mesia.Prima secţiune descrie miracolul naşterii lui Isus. În a două seţiune în Evanghelie se menţionează începutul lucrării lui Dumnezeu. De asemenea se spun nişte detalii despre baptismul lui Isus şi ispitirea lui în pustie de Satan.După 40 de zile şi nopţi de post Isus rezistă toate tentaţiile. Urmatoarea sectiune începe în mijlocul capitolul 4 pîna la mijlocul capitolul 14 şi descrie lucrarea lui Isus în Galilea. In acest timp, el chaema celor 12 apostoli, propovaduieşte Fericirile, face minuni şi invaţa multe lectii pe foarte importante subiecte inclusiv; adulterul, divorţul, dărnicie şi rugaciune, judecată, îngrijorările, comorile in cer şi avertismente cître oameni. De asemenea, in capitolul 13, Isus işi începe predarea pildelor ca să ofere exemple pentru lectiile lui.Isus se retrage din Galilea în secţiunea patru şi efectueaza Miracolul Înmulţirii Pîinilor-cinci mii de oameni cu cinci mari piini şi doi peşti (Matei 14: 17). El a mai umblat pe apa (Matei 14: 25). Capitolul 17 descrie transfigurarea cu cei trei ucenici, Ioan, Petru şi Iacov (Matei 17: 1). Secţiunea şase indica revenirea lui Iisus la vremurile si prognoza de moartea lui.A şaptea secţune incepe în Capitolul 21 cu intrarea triumfală lui Isus pe un mîgar şi se termina cu încercările şi răstignirea lui Iisus pe cruce ca un sacrificiu pentru toate pacatele lumii. A opta şi ultima secţiune, descrie evenimentele de la învierea lui Isus si înfrangerea de moarte.


Evanghelia dupăi Matei: importanţa?
Evanghelia din Matei prezinta multe importante fapte şi lecţii.În primul rînd, se stabileşte clar că Isus Hristos este Mesia care era prorocit În Vechiului Testament.În al doilea rînd se dovedeşte că Isus a fost fiul lui Dumnezeu, care a trăit o viaţa perfectă şi fără păcat. În al treilea rînd , Isus facea miracole asupra naturi (potolirea furtunii; Mat. 8: 23-27), vindecarea oameni lor(vindecarea slujitorului Mat 8 :5-13); Şi învierea din morţ(jairus fiica lui Iair Mat.9:18-19).Isus personal dă peste 200 de lecţii practice şi reale cum Dumnezeu doreşte oamenil să trăiască şi să răspundă la circumstanţele dificile şi să facă decizii din perspectiva eternă.Cîteva exemple de acestea includ: să avem credinţa (9: 29), teama (8: 26), Dumnezeu care raspunde la rugăciuniile (8: 2), promisiunea de salvare (10: 22), supunerea Domnului (15: 19), să iubim vecini (19: 19), sacrificarea (20: 22), rezolvarea problemelor juridice (5: 25), cum să dăm altora (6: 2), impacarea cu alţii care au pacatuit impotriva ta (6: 14), rezistenţa tentătii (4: 2), fiind un ipocrit (23: 28), recunoscînd Hristos (10: 32), si imaginea de rai si iad (13: 49,50).Fiecare cuvînt spus şi scris în această Evanghelia poate să fie aplicat în viaţa în mod practic.Desigur, un rezumat a acestei extrem de importanta carte de la Biblie nu poate decît să prevadă nişte conturi şi nu este un inlocuitor pentru citirea textului.


Evanghelia după Matei-ultimul capitol şi Marea Trimitere
Ultimul capitol din Evanghelie după Matei precizeaza chemare aucenicilor lui Hristos: "Isus s-a apropiat de ei, a vorbit cu ei, şi le-a zis: „ Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Şi învăţaţi-i să păzească tot ce v-am poruncit. Şi iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” Mat:28:19-20

Aceasta este misiunea tutoror creştinilor care sînt dedicaţi lui Isus Hristos.Să răspîndească Vestea buna lui Isus Hristos În lume şi să înveţe pe alţii.

Învaţa mai mult acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Evanghelia dupa Toma
Invierea lui Isus
Minunile lui Isus
Evanghelia dupa Marcu
Evanghelia după Luca
Minunile lui Isus
Evanghelia dupa Ioan
Isus este Dumnezeu
Evanghelia după Matei
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Evanghelia după Matei to My Google!
Add Evanghelia după Matei to My Yahoo!
XML Feed: Evanghelia după Matei
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.