Clicky

Invierea lui Cristos

Invierea lui Cristos

 - Dovezile directe
Esti aici: Isus Cristos >> Invierea lui Cristos

Invierea lui Cristos – Stabilirea importantei
Invierea lui Cristos este temelia credintei crestine – evenimentul istoric in functie de care doctrina crestina ramane valida sau nu. Apostolul Pavel clarifica acest lucru in prima sa epistola catre Corinteni: “Daca nu este o inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, atunci propovaduirea noastra este zadarnica, si zadarnica este si credinta voastra...Daca numai pentru viata aceasta ne-am pus nadejdea in Hristos, atunci suntem cei mai nenorociti dintre toti oamenii!” (1 Corinteni 15:13-14, 19).

De fapt, Noul Testament sustine faptul ca credinta in invierea in trup a lui Cristos, este o conditie necesara a credintei crestine – nimeni nu poate fi mantuit fara ea. Aceasta afirmatie este gasita in versete precum Romani 10:9: “Daca marturisesti deci cu gura ta pe Isus ca Domn, si daca crezi in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti, vei fi mantuit.”

Importanta invierii lui Cristos este dovedita mai departe in frecventa si entuziasmul cu care este ea propovaduita in timp ce crestea Biserica primara (ex: Faptele Apostolilor 2:31; 4:43; 17:18; 26:23). Aproape fiecare marturie publica a Vestii Bune arata spre invierea lui Cristos ca speranta pentru toti care doresc mantuirea.


Invierea lui Cristos – Simplificarea problemei
Credinta unui om in invierea lui Cristos (sau lipsa acesteia) poate fi rezumata in general in raspunsul la trei intrebari:

 • A murit cu adevarat Cristos pe cruce? Invierea lui Cristos este vizibil imposibila daca El nu ar fi murit inainte.
 • Daca Cristos a murit pe cruce, a fost de fapt mormantul gol? Din nou, ideea este evidenta – fara un mormant gol, conceptul invierii este un non-sens.
 • Daca mormantul a fost gol, cum de stim ca invierea lui Cristos era motivul? Au avut loc aparitii ale lui Isus dupa inviere? Daca poate fi aratat ca Isus a murit si a fost pus in mormant, dupa care acesta a ramas gol, ne putem astepta la inselatorii de orice fel – in afara de cazul in care, bineinteles, Isus S-a aratat unor oameni sau grupuri de oameni dupa ce mormontul gol a fost descoperit.


Invierea lui Cristos – Gasirea sensului

 • A murit cu adevarat Cristos pe cruce?

  In timp ce “teoria lesinului” (ca Isus Cristos nu a murit pe cruce, ci a lesinat, iar apoi si-a revenit in mormant) a primit diverse masuri de credibilitate din partea oamenilor de stiinta, in perioade diferite a istoriei moderne, o analiza atenta a teoriei scoate in evidenta lacunele ei. In primul rand, natura loviturilor si a bataii pe care a primit-o Isus inainte de a fi rastignit pe cruce, a fost suficienta pentru a-l induce in soc. Biciul – curele de piele impletite cu bile de metal si bucati ascutite de os – folosit de soldatii romani, rupea si taia pielea ajungand pana la oase. Isus era in stare critica si posibil sa fi lesinat in timp ce purta crucea spre Calvar – ceea ce l-a obligat pe mai marele soldatilor sa-l puna pe Simon sa o duca in locul lui Isus (Matei 27:32; cf. Marcu 15:21; Luca 23:26). Soldatii romani erau foarte buni in ceea ce faceau, iar esecul de a executa o rastignire in mod cuvenit ducea la pierderea propriei lor vieti. Prin urmare, putem fi siguri ca ei au fost foarte precisi in constatarea mortii lui Isus (Ioan 19:33). De fapt, unul dintre soldati “I-a strapuns coasta cu o sulita; si indata a iesit din ea sange si apa” (versetul 34) pentru a se asigura de acuratetea acestei sentinte.

  Argumentul final impotriva teoriei lesinului consta in reactia apostolilor la aparitiile lui Cristos dupa inviere. Daca El ar fi lesinat si cumva Si-ar fi revenit in aerul rece din mormant, ar fi trebuit sa fie intr-o stare teribila. Primind o bataie atat de cruda dupa cum am aratat mai sus, El ar fi avut nevoie de saptamani, poate si luni, pentru a Se reface complet. Cu siguranta, un om in aceasta stare nu i-ar fi inspirat pe ucenici, speriati si imprastiati dupa prinderea lui Isus, sa predice despre invierea Lui cu atata indrazneala si curaj, lucru care de multe ori le punea in pericol viata!

 • A fost de fapt mormantul gol?

  Unul din amanuntele indiscutabile legat de inviere este faptul ca mormantul a fost gol cu adevarat. Primul indicator este reactia autoritatilor evreiesti cand au aflat de pretentia ucenicilor ca Isus a inviat din morti. In loc sa faca rost de trup sau sa organizeze cercetari, ei i-au mituit pe soldatii care au pazit mormantul (Matei 28:11-15). Cu alte cuvinte, in loc sa infirme pretentiile ucenicilor, ei pur si simplu le-au respins. Apostolul Pavel se bazeaza pe mormantul gol in 1 Corinteni 15 :6, cand mentioneaza aratarea lui Isus la 500 de oameni, “Dupa aceea S-a aratat la peste cinci sute de frati deodata, dintre care cei mai multi sunt inca in viata, iar unii au adormit”. Din moment ce martorii oculari sunt inca in viata, ar fi fost stupid din partea lui sa faca o afirmatie atat de indrazneata si usor de combatut, daca nu era convins de acuratetea ei.

 • S-a aratat Cristos cuiva dupa moartea Lui?

  Exista mult mai multe marturii biblice referitoare la aparitiile independente ale lui Cristos in fata la peste 500 de oameni diferiti dupa inviere. De fapt, relatarile invierii vorbesc despre cel putin 12 aparitii independente ale lui Cristos, incepand cu Maria Magdalena si sfarsind cu apostolul Pavel. Aceste aratari nu ar fi putut fi halucinatii, datorita varietatii situatiilor si numarului mare de oameni implicati – nu exista ceva de genul “halucinatiei de grup”. Mai mult, aceste aparitii erau fizice si palpabile in natura, lucru dovedit de actiunile lui Cristos (ex: mancarea impreuna cu ucenicii si sugestia ca ei sa-I atinga coastele si mainile). Trupul Lui inviat, desi nemuritor, a fost fara indoiala un trup fizic.

  Raspunsurile la intrebarile de mai sus cauta sa aduca dovezi directe in favoarea veridicitatii istorice a invierii lui Cristos. In acest punct ar fi folositor sa ne intrebam daca exista alte dovezi indirecte aditionale, in sprijinul invierii Lui.

Citeste Invierea lui Cristos Pagina 2 Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Rugaciunea lui Isus
Isus Cristos
Invierea lui Isus
Invierea lui Isus
Minunile lui Isus
Vindecari Miraculoase
Pildele lui Isus
Istoria naşterii lui Isus
Minunile lui Isus
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Invierea lui Cristos to My Google!
Add Invierea lui Cristos to My Yahoo!
XML Feed: Invierea lui Cristos
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.