Clicky

Invierea lui Cristos

Invierea lui Cristos

 - Dovezi indirecte
Esti aici: Isus Cristos >> Invierea lui Cristos 2
(Citeste Invierea lui Cristos Partea I)

Invierea lui Cristos – Impactul asupra urmasilor Sai
Cea mai puternica dovada a invierii lui Cristos implica tranformarea ucenicilor Sai. In momentul mortii lui Isus, ucenicii erau imprastiati (doar Ioan era prezent la rastignire), ingroziti (Petru s-a lepadat de trei ori de frica sa nu fie asociat cu El) si sceptici (doi ucenici in drum spre Emaus s-au indoit chiar si cand au vorbit cu Isus; Toma a cerut dovada fizica inainte sa creada in inviere). Pare cu totul neverosimil ca un grup aflat in aceasta stare, brusc sa-si revina si sa puna bazele unei biserici care continua si astazi; o astfel de transformare este mult mai posibila daca se bazeaza pe o experienta cu Cristosul inviat. Ce altceva poate explica indrazneala si curajul unui grup care initial se aduna in taina (Ioan 20:19)?

O alta dovada indirecta poate fi vazuta in accentul invataturii apostolilor. In loc sa se focalizeze pe una dintre invataturile lui Isus din Predica de pe Munte, de exemplu, ei proclamau invierea lui Cristos. De fapt, in cateva saptamani de la moartea lui Cristos, apostolii “marturiseau cu multa putere despre invierea Domnului Isus” (Faptele Apostolilor 4:33). Intalnirile repetate cu Cristosul inviat ofera cea mai buna explicatie la predominanta acestui subiect.

In timp ce apostolii proclamau invierea lui Cristos, Biserica primara crestea rapid. Ca o secta a iudaismului – o religie monoteista indarjita – este de-a dreptul suprinzator ca ei sa pretinda dumnezeirea lui Cristos, sa I se roage Lui ca Domn si sa boteze in numele Lui! Invierea lui Cristos in trup, combinata cu venirea Duhului Sfant, este din nou cea mai buna explicatie a acestui lucru.


Invierea lui Cristos – Raspunsul la obiectii
Au fost ridicate multe obiectii impotriva veridicitatii relatarilor despre inviere. Desi unele din ele au fost discutate in acest articol, pe scurt, exista cel putin inca una care este destul de cunoscuta pentru a necesita o privire succinta.

Relatarile despre inviere se contrazic reciproc. Daca ai auzit aceasta obiectie sau ti-ai pus o asemenea intrebare, poti sa te gandesti acum la una sau doua contradictii specifice? Daca nu, atunci tine minte ca o obiectie fara suport specific, este doar o afirmatie! Onestitatea intelectuala necesita ca o pretentie cum ar fi aceasta, daca este folosita in discutie, trebuie sprijinita cel putin cu exemple.

Daca presupunem ca aceste exemple au fost dovedite, este necesara o privire scurta. Cele mai importante pasaje in discutie sunt Matei 28, Marcu 16, Luca 24 si Ioan 20-21, impreuna cu relatari suplimentare din Faptele Apostolilor si 1 Corinteni. Un exercitiu folositor, daca ai sau nu ingrijorari legate de armonia acestor relatari, este sa incerci o reconciliere proprie dupa o comparatie atenta a fiecarui pasaj. Ar trebuie sa devina clar, ca in timp ce relatarile pot fi diferite in detalii minore, ele nu se contrazic in nici un sens obiectiv al cuvantului. De fapt, ele sunt complementare si sunt de acord sau se deosebesc in acelasi fel cum ar fi orice fel de relatari independente, facute de martori oculari tulburati de un asa eveniment traumatizant. Speram ca un exemplu va fi suficient sa ne arate aceasta natura complementara. Matei 28:1 o pune pe Maria Magdalena prima care L-a vazut pe Cristos cel inviat, pe cand Pavel in 1 Corinteni 15:5, il trece pe Petru primul martor al invierii. Aceasta contradictie aparenta poate fi solutionata usor daca este inteles in mod corespunzator scopul relatarii lui Pavel. In aceasta epistola particulara, el pledeaza pentru inviere din punct de vedere oficial si legal si ofera o lista oficiala a martorilor (femeile nu puteau fi incluse in acel context cultural special, din moment ce marturiile lor nu erau permise in tribunale). Atunci, normal ca Pavel il va mentiona pe Petru ca fiind primul martor oficial al invierii.


Invierea lui Cristos – Concluzie
Discutia precedenta este doar o tratare succinta a dovezilor si a obiectiilor legate de invierea fizica istorica a lui Cristos. Speram ca am reusit sa prezentam o metoda de abordare folositoare pentru rezolvarea obiectiilor aditionale care ar putea aparea (cum ar fi invierea non-fizica sau aparitiile lui Cristos dupa inviere ca simple vedenii). Adu-ti aminte ca prima reactie ar trebui sa fie o privire onesta si obiectiva asupra relatarilor istorice in sine. Poate o astfel de abordare te va aduce un pas mai aproape de a “crede in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat din morti”!

Invata Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Rastignirea lui Isus
Minunile lui Isus
Invierea
Istoria naşterii lui Isus
A doua venire a lui Isus
Pildele lui Isus
Minunile lui Isus
Invierea lui Isus
Invierea lui Cristos
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Invierea lui Cristos to My Google!
Add Invierea lui Cristos to My Yahoo!
XML Feed: Invierea lui Cristos
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.