Clicky

Originea Craciunului

Originea Craciunului

 - Origine Controversata
Esti aici: Isus Cristos >> Originea Craciunului

Originea Craciunului – Relatarea biblica
Originea Craciunului este superb prezentata in binecunoscuta relatarea biblica a lui Luca: “In vremea aceea a iesit o porunca de la Cezar August sa se inscrie toata lumea. Inscrierea aceasta s-a facut intaia data cand era dregator in Siria Quirinius. Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui. Iosif s-a suit si el din Galilea, din cetatea Nazaret, ca sa se duca in Iudea, in cetatea lui David, numita Betleem, pentru ca era din casa si semintia lui David, - sa se inscrie impreuna cu Maria, logodnica lui, care era insarcinata. Pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria. Si a nascut pe Fiul ei cel intai nascut, L-a infasat in scutece, si L-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei. In tinutul acela erau niste pastori, care stateau afara in camp, si faceau de straja noaptea imprejurul turmei lor. Si iata ca un inger al Domnului s-a infatisat inaintea lor, si slava Domnului a stralucit imprejurul lor. Ei s-au infricosat foarte tare. Dar ingerul le-a zis: ‘Nu va temeti, caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astazi in cetatea lui David, vi s-a nascut un Mantuitor, care este Hristos Domnul.’” (Luca 2:1-11)


Originea Craciunului – Traditii si Controverse
Pentru crestinii de astazi, originea Craciunului este, sau ar trebui sa fie - nasterea lui Isus Cristos, asa cum este descrisa ea in Biblie. Nimic mai mult si nimic mai putin. Totusi, cele mai multe lucruri la care suntem martori de 25 Decembrie in fiecare an, nu au absolut nimic de a face cu acea zi binecuvantata, care probabil a avut loc vara sau la inceput de toamna, cu aproximativ 2000 de ani in urma. In realitate, cele mai multe obiceiuri si traditii de Craciun, de fapt, preced nasterea lui Isus, iar multe din ele sunt de-a dreptul insealatoare in semnificatia si originea lor. Iata cateva exemple:

Data de 25 Decembrie provine probabil din “ziua de nastere” antica a zeului soarelui Mitra, o zeitate pagana a carei influente religioase s-au raspandit in Imperiul Roman in primele doua secole d.Cr. Mitra este legat de zeul soarelui semitic, Shamash, iar venerarea lui s-a raspandit din Asia pana in Europa, unde era numit Zeul Mitra Soarele Invincibil (Deus Sol Invictus Mithras). Roma era foarte cunoscuta pentru absorbirea religiilor si a ritualurilor pagane din intregul imperiu largit. Ca atare, Roma a transformat aceasta mostenire pagana in celebrarea zeului Saturn si renasterea zeului soare in timpul perioadei solstitiului de iarna. Sarbatoarea de iarna a devenit cunoscuta ca si Saturnalia si incepea in saptamana dinaintea lui 25 Decembrie. Festivalul era caracterizat de cadouri, cantece si desfrau total, iar preotii lui Saturn purtau ghirlande din crengute verzi in timpul procesiunilor din templele romane.

Variatiile acestei sarbatori pagane au inflorit in primele secole dupa nasterea lui Isus Cristos, insa probabil nu a fost pana in anul 336 d.Cr. cand Imperiul Roman a transformat oficial aceasta traditie in sarbatoarea “crestina” a Craciunului.


Originea Craciunului – Ce conteaza cu adevarat?
Adevarata origine a Craciunului este plina de controversa si compromis. Un studiu rapid va descoperi un numar mare de radacini tulburatoare pe care nu am putut sa le acoperim in acest articol scurt. Pe scurt, sarbatoarea Craciunului pe care o sarbatorim noi astazi, este un indiciu al dorintei crestinismului de a absorbi obiceiurile si traditiile lumii si a uita radacinile simple in realitatea istorica a lui Isus Cristos. Craciunul ar trebui sa fie nimic mai mult decat o o amintire simpla, si totusi minunata, a inceputului smerit al lui Cristos ca si copil in aceasta lume. Nasterea Lui pur si simplu scoate in scena puterea, gloria si mantuirea care vor fi descoperite in viata, moartea si invierea Lui! Indiferent daca in 25 Decembrie, undeva la sfarsitul lui Septembrie sau in alta zi a anului, ar trebui sa folosim fiecare oportunitate de a reflecta asupra lui Isus Cristos si asupra mesajului sperantei pe care l-a adus pentru fiecare din noi.

Descopera Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Orinea lui Isus
Numele lui Isus
Originea Craciunului
Originea Pastelui
Originea Paştelor
Cine este Isus?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Originea Craciunului to My Google!
Add Originea Craciunului to My Yahoo!
XML Feed: Originea Craciunului
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.