Clicky

Evanghelia după Luca

Evanghelia după Luca

 - Viaţa lui Isus
Esti aici: Isus Cristos >> Evanghelia după Luca

Evanghelia după Luca-Istoria Biblică
Eanghelia după Luca este unul dintre cele patru Evaghelii în Sfînta Scriptura şi este a treia carte prezentată în Noul Testament.Authorul, Luca, a fost Apostol Paul asociat şi de asemenea autorul cărţii Faptele Apostolilor.Faptele este este prima carte după cele patru Evangelii în Biblia.Luca a fost doctor şi probabil foarte educat după stilul de scriere şi structura textului.Evanghelia după Luca este adresată concret către un om numit Teofil şi se concentrează asupra întreagă viaţa lui Isus din naşterea lui şi lucrare pîna la rîstignirea şi învierea. În Evanhelia după Luca acentul este pe învaţaturile lui Isus despre salvare şi îndeplinirea prorociile Vechiului Testament despre Mesia. Aceasta inclide minunata naştere a copilul Isus Hristos şi concepţia minunilor desîvîrşite de Dumnezeu.Învaţatorii Bibliei în general sînt de acord ca Evanghelia a fost scrisă între anul 59 şi 70 după Hristos. Autorul este menţionat în Coloseni 4 :14 de Apostol Paul.


Evanghelia după Luca:Descriere şi structura
Evanghelia după Luca este organizat în opt secţiuni primari care descriu viaţa, lucrarea şi minunile lui Isus Hristos. Evanghelia cuprinde detalii despre istoria şi evenimentele timpului.Cu atenţie sînt incluse detalii despre cultura politica şi a familiilor care inconjoara Isus in timpul viatii lui. Prima secţiune începe cu o introducere în care se explica scopul Evanghelie de la scriitor. A doua secţiune care începe cu versetul cinci la capitolul unu descrie evenimentele care cuprind venirea lui Isus Hristos şi Ioan Botezator. De asemenea este descrisă naşterea lui Isus şi întîmplările din copilaria Lui.Primul citat lui Isus apare în capitolul doi verset 49. În secţiunea a treia se scrie despre toate desfîsorările actitvităşii publice-baptismul (Lk 3 :21, 22) ţi ispitirea lui (Lk 4: 1-13).Urmatoarele patru capitole adună a trei secţiune-începutul lucrării, alegerea celor doişpe (Lk 6: 12-16) şi minunile( Lk 4:35, 4:39, 5:13)

Pe tot parcursul acestei capitole, Isus avea multă putere care validează autoritatea dată lui de la Dumnezeu, inclusiv autoritatea de a ierta pacatele (Lk 5: 20, 7: 48), autoritatea de a ne cunoşte gîndurile (Lk 5: 22), autoritatea de a vindeca oamenii (Lk 6: 8), autoritatea de a aduce pace în lume (Lk 7: 50), si autoritate asupra naturii cînd a calmat o furtuna (Lk 8: 24). Aceasta sectiune a descrie multe lectii si experiente lui Iisus care sunt principiile de a trai conform modul de viată a lui Dumnezeu. A cincea sectiuni a Evanghelie începe cu capitolul 9, versetul 10, unde Isus înmulţea pîineacînd a hranit cinci mii de oameni cu cinci piini si doi pesti (Lk 9: 10-17). Apostol Peter marturiseste ca Isus este Hristos (de asemenea cunoscut sub numele de Mesia) (Lk 9: 20). In versurile 9: 28-34, Transfigurare este descrisă în detaliu. Inceputul a sasea sectiuni prezinta in linii generale Lucarea lui Isus in Iudea şi incepe in capitolul 9, vers 51.Isus a dat urmaşii sai instructiuni cum sa ajute altii prin ucenicizare (Lk 10: 1-17); Isus ne invata cum sî ne rugam efectiv la Dumnezeu (Lk 11: 2-4); Isus avertizeaza oameni cum sa nu actioneze, inclusiv fiind ipocrit si să judeci (Lk 11: 37-52); Isus spune urmaşii sai să nu-şi facă griji despre preocuparile în viata, dar sa aibă incredere în Dumnezeu (Lk 12: 22-34); şi Isus le ofera oamenilor o avertizeaza ca noi trebuie sî ne pocăim (schimbare de atitudinea pacatoasă) sau să piară (Lk 13: 1-5) A saptea sectiunea de evanghelie trece de la capitolul 13: 22 pîna la capitolul 19: 22 si descrie mult din învaţaturile si minunile lui Isus. El foloseşte de mai multe ori pilde ca să dea lectii despre viaţa. A opta şi ultima sectiune de aceasta Evanghelie explica importante detalii despre testările, rîstignirea şi învierea lui Isus Hristos. El arată din nou autoritatea sa ca fiul lui Dumnezeu (Lk 19: 30).La sfîrşit cu capitolul 24 Învierea şi Înalţarea lui Isus.


Evanhelia după Luca-Care este importanţa?
Evanghelia după Luca prezinta multe fapte importante şi învaţaturi despre Isus Hristos. In primul rind, Evanghelia stabileşte clar ca Isus Hristos este Mesia despre care se prorocea în Vechiul Testament. În al doilea rînd , se dovedeste ca Isus este fiul lui Dumnezeu aşa cum El susţine.Al treilea rînd se confirmă ca Isus are autoritate completă peste tot in lume, inclusiv peste raului (Lk 4: 12, 35, 9: 38, 11: 14), controlul asupra naturii (Lk 8: 22-25, 9: 12-17, 5: 4-11), asupra moartea (Lk 8: 41-42, 7: 11-15), vindecarea oameni lor(Lk 5: 12-13, 7: 10, 4: 38-35, 5: 18-25, 6: 6-10, 18: 35-43), puterea de a ierta pacatele (Lk 5: 24, 7: 48), puterea de a binecuvînta oameni (Lk 6: 20-22), si autoritatea de a da oamenilor viata vesnica în Cer(Lk 23: 43).Isus a demonstrat minunea de a depăşi moartea prin Invierea lui dupa ce a fost rastignit pe crucele roman. Evangheliă după Luca dă din sursa primara informaţia despre viaţa lui Isus din apostoli si alţi martori. Evanghelia a supravietuit după cercetările istorice, geografice şi arheologice din ultimii 2.000 de ani. Desigur, un rezumat al Evanghelie poate oferi doar cea mai esenţială parte de textul si nu-l poate inlocui?

Învaţa mai mult acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Pledoarie pentru Cristos
Invierea lui Isus
Minunile lui Isus
Isus este Dumnezeu
Minunile lui Isus
Evanghelia dupa Toma
Evanghelia după Luca
Evanghelia după Matei
Evanghelia dupa Ioan
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Evanghelia după Luca to My Google!
Add Evanghelia după Luca to My Yahoo!
XML Feed: Evanghelia după Luca
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.