Clicky

Произход на Великден

Произход на Великден

 - Денят на Възкресението
Вие сте тук: Исус Христос >> Произход на Великден

Произход на Великден – християнско честване
Произходът на Великден, празник, свързан с почитането на възкресението на Исус Христос, всъщност е въз основа на древен езически празник. Християните признават този ден като отбелязващ кулминационното събитие на тяхната вяра, но подобно на много други „християнски” празници, Великден се е комерсиализирал и смесил с нехристиянски традиции като великденския заек, великденски шествия и лов на великденски яйца. Как се случи това?


Произход на Великден – неговите езически корени
Произходът на Великден датира от древни времена, не дълго след Големия потоп, записан в Битие 6-9 в Библията. Нимрод, внук на Ной, се превръща от последовател на Бога на дядо си в тираничен владетел. Според библейския запис, като цар, Нимрод е създател на Вавилон, Ниневия, Асур, Кала и други градове, всички известни с начин на живот, който насърчава неописуемо зло и перверзия. Когато Нимрод умира, жена му, царица Семирамида, го обожествява като Бога-слънце, или Начинателя на живота. По-късно той ще стане известен като Ваал и тези, които последват религията на Семирамида, създадена в негово име, ще се нарекат поклонници на Ваал. Те стават свързани с идолопоклонство, поклонение на демони, жертвоприношение на хора и други практики, разглеждани като зло.

Произходът на Великден включва раждането на незаконния син на Семирамида, Тамуз. Някак си, Семирамида убеждава хората, че всъщност Тамуз е Нимрод прероден. Тъй като хората са търсели обещания спасител от началото на човечеството (вж. Битие 3:15), те са били убедени от Семирамида да вярват, че Тамуз е този спасител, дори че е бил заченат свръхестествено. Не след дълго, в допълнение към почитането Тамуз (или Нимрод прероден), хората също започнали да се покланят на самата Семирамида като богиня на плодородието. В други култури, тя е наречена Ищар, Ащур и да, Великден.

Произходът на Великден започва от пролетния ритуал, създаден от Семирамида след смъртта на Тамуз, който, според традицията, е бил убит от глиган. Легендата разказва, че чрез силата на сълзите на майка му, Тамуз е бил „възкресен” под формата на нова растителност, която се появила на земята.

Според Библията, в града Вавилон хората създават кула, за да предизвикат Бог. До този момент всички хора на земята са говорели на един език. Изграждането на кулата става причина Бог, както е записано в Битие 11:7, да обърва езиците им, за да не бъдат повече единни в своите погрешни вярвания. Тъй като хората се преместили в други земи, много от тях взели езическите си практики с тях.

Съвременните традиции като на великденския заек и великденското яйце могат също да бъдат проследени обратно към практиките, установени от Семирамида. Поради тяхното естество на плодовити, зайци отдавна се свързват с плодородието и неговата богиня, Ищар. Древните вавилонци вярвали в приказка за едно яйце, което паднало в река Ефрат от небето и от което била „излюпена” кралица Астарта (друго име за Ищар или Семирамида).


Произход на Великден – денят на възкресението за християните
За християните, произхода на Великден е просто разпятието и възкресението на Исус Христос преди около 2000 години. Според записите в Евангелието, Исус Христос, истинският Месия обещан в Стария завет, е бил разпнат и възкръснал по време на еврейската Пасха. Поради случилото се страхотно събитие тези, които вярват, че Христос е Месията, почитат този ден и често го празнуват с традиционната Пасха. Когато Евангелието за Христос се разпространява сред нееврейски народи, сред хора, които не са имали традиция за честване на Пасха, езическите обреди на Великден постепенно се превръщат в това, което християнската църква нарича „Ден на Възкресението.” Нарушаването на Божиите заповеди с удобството на света е толкова старо, колкото и самия Израел. Всъщност, американската история ни учи, че Великден е отхвърлен като езически празник от основалите нацията пуритани и не бил широко разпространен до преди Гражданската война. Тези, интересуващи се от християнския поглед на американската история и постепенния компромис на американските библейски основи може да прочетат книги като Светлината и славата на Питър Маршал и Дейвид Мануел.

Прочетете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Кой е Исус?

Названията на Исус
Произход на Великден
Произход на Рождество
Произход на Коледа
Кой е Исус Христос?
Произход на Великден
Кой е Исус?
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Библията истинна ли е?
Кой е Бог?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Произход на Великден to My Google!
Add Произход на Великден to My Yahoo!
XML Feed: Произход на Великден
Исус Христос Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Всички права запазени.