Clicky

Evanghelia dupa Marcu

Evanghelia dupa Marcu

 - Mai multe vesti bune
Esti aici: Isus Cristos >> Evanghelia dupa Marcu

Evanghelia dupa Marcu: Istoria Biblica
Evanghelia dupa Marcu este una din cele patru Evanghelii din Biblie si este a doua in ordinea cronologica, asa cum este prezentata in Noul Testament. Marcu (Ioan Marcu era numele lui intreg) era asociatul lui Simon Petru, unul din cei doisprezece apostoli care L-au urmat pe Isus Cristos in timpul lucrarii Lui publice pe pamant. Petru era numele dat lui Simon de catre Isus Cristos (Marcu 3:16). Petru era foarte apropiat lui Isus si dupa rastignirea Lui pe crucea romana, el a fost unul dintre fondatorii Bisericii Crestine Bisericii Crestine Primare. Desi cartea a fost scrisa de Marcu, se crede ca faptele cuprinse in ea sunt relatarile lui Petru din timpul lucrarii lui impreuna cu Isus Cristos. Oamenii de stiinta sunt de acord ca Evanghelia dupa Marcu a fost scrisa intre anii 50 si 60 d.Cr. La autor se face referinta de cateva ori in Noul Testament, incepand cu cartea Faptele Apostolilor, capitolele 12 si 13, apoi in Coloseni 4:10 si in final 2 Timotei 4:11. Cartea lui Marcu a fost scrisa probabil in Italia, poate chiar la Roma. Evanghelia are 16 capitole si este cea mai scurta din toate cele patru Evanghelii. Totusi, detaliile despre evenimentele si minunile lui Isus din aceasta carte sunt corespunzatoare celor din celelalte trei Evanghelii: Matei, Luca si Ioan.


Evanghelia dupa Marcu: Rezumatul si Structura
Evanghelia dupa Marcu este organizata in sapte sectiuni care descriu viata si lucrarea lui Isus Cristos. Primul capitol incepe cu citatul din Isaia, profetul Vechiului Testament, cat si cu Ioan Botezatorul care a profetit venirea lui Mesia. Acest capitol, de asemenea, povesteste despre botezul si ispitirea lui Isus. Inceputul celei de a doua sectiuni a cartii descrie chemarea lui Simon Petru si a fratelui sau Andrei sa-L urmeze pe Isus in lucrare impreuna cu alti zece ucenici (Maru 1:14-20). Isus incepe sa faca minuni tot in aceasta sectiune (vezi Marcu 1:21), cunoscuta ca lucrarea Sa din Galilea - pana la capitolul 6:29. Sectiunea a treia prezinta plecarea lui Isus din Galilea impreuna cu ucenicii si minunea inmultirii celor cinci paini si doi pesti cu care a hranit cinci mii de oameni (Marcu 6:37-44). Aceasta sectiune descrie, de asemenea, minunea umblarii lui Isus pe apa (Marcu 6:49), marturisirea lui Petru ca Isus este Mesia (Marcu 8:29), schimbarea la fata (Marcu 9:2-5). In ultima portiune a acestei sectiuni Isus prezice moartea si invierea Lui (Marcu 9:32). Sectiunea a patra, incepand din 9:33, cuprinde perioada in care Isus merge la Capernaum si ii invata pe ucenici cine este cel mai mare (Marcu 9:36) si alte subiecte. In sectiunea a cincea, Isus merge in Iudea - incepand cu capitolul 10. Urmeaza diferite invataturi, minunea vindecarii orbului Bartimeu care a crezut in El (Marcu 10:52) si din nou profetia facuta ucenicilor despre moartea si invierea Lui (Marcu 10:33-34). Capitolul 11 pana la 15 incepe cu intrarea triumfatoare a lui Isus in Ierusalim, calare pe un magarus (Marcu 11:1-11). In Ierusalim Isus da multe invataturi prin raspunsuri la intrebari, pilde si avertismente. Cina Domnului este povestita in 14:17-26. Apoi Isus este arestat, judecat si rastignit pe cruce. Ultima sectiune a cartii Marcu prezinta amanuntit invierea lui Isus Cristos din mormant.


Evanghelia dupa Marcu: Care este semnificatia?
Evanghelia dupa Marcu prezinta multe fapte importante si invaturi semnificative. In primul rand, ea afirma in mod clar ca Isus Cristos este Mesia profetit in Vechiul Testament. In al doilea rand, ea dovedeste ca Isus era Fiul lui Dumnezeu, cum a pretins El ca este, traind o viata desavarsita si fara pacat. In al treilea rand, Evanghelia vorbeste despre minunile lui Isus asupra naturii: Potolirea furtunii pe mare (4:37-41); Umblarea pe mare (6:48-51) si Uscarea smochinului (11:12-14). De asemenea, minunile Lui includ vindecarea multor oameni, inclusiv soacra lui Petru (1:30-31), paraliticul (2:3-12), femeia cu scurgerea de sange (5:25-29) si unul surdo-mut (7:31-37). Isus a aratat puterea Sa minunata asupra mortii prin invierea fiicei lui Iair (5:37-39). Faptul cel mai important din Evanghelia lui Marcu este dovada ca Isus Cristos a biruit puterea mortii prin invierea Sa din morti. El a demonstrat ca nu exista nici o putere care sa-L poata birui, ca El are toata autoritatea sa ierte pacatele oamenilor si ca El este Singurul Fiu al lui Dumnezeu. In final, Isus ofera oamenilor instructiuni perfecte despre cum vrea Dumnezeu sa traiasca, cum sa reactioneze la incercari si sa ia decizii privitoare la viitorul si vesnicia lor. Cateva exemple de acest fel includ invatatura despre credinta (Marcu 2:5), inlocuirea fricii cu increderea (Marcu 4:40), credinta in puterea lui Dumnezeu (Marcu 5:36), urmarea lui Cristos (Marcu 8:35), intelegerea voii lui Dumnezeu (Marcu 9:35) si jertfe (Marcu 10:21). Fiecare cuvant spus si scris in aceasta Evanghelie poate fi aplicat in viata, in mod practic. Cu siguranta, un rezumat al acestei Evanghelii ne poate oferi doar cateva idei centrale despre carte si nicidecum nu o poate inlocui. Te incurajam sa citesti Evanghelia pentru a invata mai multe despre Isus Cristos.

Invata Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Cine Este Isus?

Evanghelia dupa Toma
Evanghelia după Luca
Evanghelia după Matei
Minunile lui Isus
Pledoarie pentru Cristos
Evanghelia dupa Marcu
Evanghelia dupa Ioan
Minunile lui Isus
Isus este Dumnezeu
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Este Biblia Adevarata?
Cine Este Dumnezeu?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Evanghelia dupa Marcu to My Google!
Add Evanghelia dupa Marcu to My Yahoo!
XML Feed: Evanghelia dupa Marcu
Isus Cristos Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutJesusChrist.org, Toate Drepturile Rezervate.